Szczególnie polecam wytrawną tartę z fenkułem, tartę z pieczarkami i ajwarem. Najlepiej smakują po krótkim podgrzaniu w piekarniku. Prezentowane tutaj tarty to porcja dla około 8 osób. Zdjęcia przedstawiają tarty przed pieczeniem - nie są jeszcze wypełnione zalewą. Wypełnienie na bazie śmietany lub jogurtu greckiego, zazwyczaj ograniczam ilość tłuszczu i cukru. Do tart wytrawnych polecam aromatyczną zalewę z dodatkiem świeżych ziół (bazylia, rozmaryn, przyprawy indyjskie), do tych na słodko zazwyczaj dodaję szczyptę cynamonu lub anyżu.
Tarta z rabarbarem, jabłkami, dżemem śliwkowym i kokosową bezą. Pianka wymaga suszenia przez godzinę w temperaturze 80 stopni. Najlepsza na ciepło.
180 kcal/100 g
Połączenie ciasta szpinakowego z sernikiem na zimno i galaretką. Mniej niż 120 kcal/100 g, smak na pewno nietypowy, chociaż szpinak jest raczej niewyczuwalny.
Przykłady słodkich tart owocowych, przed pieczeniem.
Mocno orzechowa tarta serowa z borówkami i czarną galaretką. Chwilowo nie mam zdjęcia całości, jedynie przekrój.
Tarta z fenkułem. Ma lekki posmak anyżu, serwowana z sosem na bazie pastisu - wyłącznie na gorąco. Wygląda niepozornie, smakuje rewelacyjnie.
Wytrawna tarta z pieczarkami i ajwarem. Pikantna, z dodatkiem sporej ilości indyjskich przypraw i świeżych ziół.
Wytrawna tarta marchewkowa z serem feta i szpinakiem.
Tarta cytrynowa na kruchym cieście imbirowym. Jedna z moich ulubionych, najlepsza na ciepło.