Site Meter

torty i ciasta na rodzinne imprezy

Szczególnie polecam wytrawną tartę z fenkułem, tartę z pieczarkami i ajwarem. Najlepiej smakują po krótkim podgrzaniu w piekarniku. Prezentowane tutaj tarty to porcja dla około 8 osób. Zdjęcia przedstawiają tarty przed pieczeniem - nie są jeszcze wypełnione zalewą. Wypełnienie na bazie śmietany lub jogurtu greckiego, zazwyczaj ograniczam ilość tłuszczu i cukru. Do tart wytrawnych polecam aromatyczną zalewę z dodatkiem świeżych ziół (bazylia, rozmaryn, przyprawy indyjskie), do tych na słodko zazwyczaj dodaję szczyptę cynamonu lub anyżu.

Tarta z rabarbarem, jabłkami, dżemem śliwkowym i kokosową bezą. Pianka wymaga suszenia przez godzinę w temperaturze 80 stopni. Najlepsza na ciepło.

180 kcal/100 g

Połączenie ciasta szpinakowego z sernikiem na zimno i galaretką. Mniej niż 120 kcal/100 g, smak na pewno nietypowy, chociaż szpinak jest raczej niewyczuwalny. 

 

Przykłady słodkich tart owocowych, przed pieczeniem.

 

Mocno orzechowa tarta serowa z borówkami i czarną galaretką. Chwilowo nie mam zdjęcia całości, jedynie przekrój.

 

Tarta z fenkułem. Ma lekki posmak anyżu, serwowana z sosem na bazie pastisu - wyłącznie na gorąco. Wygląda niepozornie, smakuje rewelacyjnie.

 

Wytrawna tarta z pieczarkami i ajwarem. Pikantna, z dodatkiem sporej ilości indyjskich przypraw i świeżych ziół.

 

Wytrawna tarta marchewkowa z serem feta i szpinakiem.

 

Tarta cytrynowa na kruchym cieście imbirowym. Jedna z moich ulubionych, najlepsza na ciepło.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl