Ciasta tortowe w mniejszych rozmiarach. Te wykonywałam przeważnie z owoców sezonowych.
Sernikowy fiolet Yin i czerwień Yang, równowaga, i przyciąganie skrajności.
Po Walentynkach życzę motyli w brzuchu i całej reszty tam, gdzie motyle nie dolatują.
Sernik bananowy, liście filodendrona również jadalne, bo, podobnie jak motyle, wykonane z papieru opłatkowego.
Jak mus, to mus - jeżynowy z bezą, mango i truskawkowy.
Sernik marchewkowy z domową skórką pomarańczową, budyń kokosowy nie-z-torebki, borówki w galaretce z porto i mus imbirowy i czekoladowa kulka z nalewką.
Sernik bananowy pod białą czekoladą, z chrupkami bananowymi i orzechami.
Sernik bananowy pod musem kokosowym i pomarańczowym (z blue curacao) z ręcznie malowanym pawiem.
Tort marchewkowo-dyniowy przełożony musem z różowych grejpfrutów i granatów.
Około 2,5 kg, 180 kcal/100 g.
Skład może wydawać się ciężki i przytłaczający, ponieważ jest to ciasto pomidorowo-bananowe z kremem różanym i ajerkoniakowym, ale nic bardziej mylnego.
Pomidory są niewyczuwalne, ciasto lekkie i pachnące, niczym pierwsze fiołki tej wiosny, krem na bazie sera ricotta.
Przy 260 g, fi 8 i h 7 wychodzi tylko około 220 kcal/100 g.
Sernik dyniowy pod czekoladowym ganaszem, na piernikowym spodzie.
Około 270 kcal/100 g - tylko 100 g cukru na kilogram sera.
Arabska basbousa w wersji nasączonej syropem miodowym, zamiast cukru z wodą różaną. Cukier w cieście zastąpiony miodem wrzosowym, poncz z miodu gryczanego, tynk z dodatkiem miodu akacjowego. Kulki obtoczone ekspandowaną gryką.
Sernik z morelami na kruchym cieście przesmarowanym powidłami z czarnej porzeczki.
Na wierzchu masło kokosowe z białą czekoladą i czereśnie w cukrze.
Połączenie makowca japońskiego (mak z jabłkami i daktylami) z truskawkami w piance a'la ptasie mleczko pod galaretką ananasową.
Sernik bananowy na galaretce pomarańczowej i temperowanej czekoladzie z chrupkami.
Czekoladowy z czarnym sezamem i musem jagodowym.Do tego krem z ricotty i białej czekolady, dżem wiśniowy, wiśnie z nalewki, melon i orzeszki ziemne.Nasączony brancy z nalewką malinową. Dekoracja z ekspandowanej kaszy jaglanej barwionej liofilizowanymi malinami.
Sernik z serka ricotta i mleka kokosowego, z melonem i dżemem wiśniowym. Góra z galeretki kaki, karmelizowanych płatków owsianych, pestek dyni i czarnego sezamu. Obręcz z kruchego ciasta kokosowego. Około 220 kcal/100 g.
Z okazji pięćdziesiątych urodzin, dla mojego masterszefa.
Sernik z musem z mango i galaretką z likieru advocaat.
Pracochłonny, ponieważ poszczególne warstwy muszą wystygnąć i odpowiednio zgęstnieć.
2,5 kg i jakieś 6200 kcal, gdyby ktoś był w stanie zjeść całość. Na porcję 100 g około 240 kcal.
Połączenie cieniej warstwy cynamonowego jabłecznika z truskawkowym budyniem i ptasim mleczkiem z blue curacao, czyli truskawki na jabłkach pod borówkami.Tylko 130 kcal/100 g, tylko 80 g cukru w całym deserze.
Czekoladowe ciasto z buraczkami pod sernikiem z bananami. Około 280 kcal/100 g, chociaż samo ciasto, przez dodatek czekolady, jest bardziej kaloryczne - około 360 kcal/100 g. Buraczki nie są wyczuwalne, chociaż stanowią 300 gramów całego ciasta (około 1200 g).
Wielkanocny tort kokosowo-szpinakowy z ananasem i winogronami. Kwiaty czereśni i fiołki zatopiłam w bezbarwnej galaretce, aby zachowały kształt i kolor.
Tort tęczowy z owocami.
Sześc cienkich blatów, każdy w innym kolorze, przełożonych kremem miętowym. Dekoracja z winogron, truskawek i płatków goździka.
Nieco ponad 3 kg. 200 kcal/100 g. Ciasto stanowi 40%, reszta to dodatki (krem i owoce).
Sernik na bazie mleka skondensowanego i serka mascarpone, zdobiony galaretką. Niecałe 3 kg.
Miało nie być słodko, alkoholowo i orzechowo, powstała więc kombinacja ciasta czekoladowego nasączonego kawą i pomarańczowego nasączonego sokiem z mandarynek.
Każdy blat posmarowany galaretką z winogron i przełożony kremem waniliowym z truskawkami liofilizowanymi. Do tego sporo wiśni. Całość obłożona kremem kawowym.
Nieco ponad 3 kg i około 220 kcal/100 g.
Sernik z owocami i kremem truskawkowym, dekorowany kumkwatem i kwiatami bzu.
Sernik w wersji mimi, z truskawkami zalanymi galaretką, na kremie truskawkowym, dekorowany kwiatami bzu.
Piętrowy sernik owocowy na śmietanie. Owoce z górnej warstwy (śliwki i morele) w glazurze z galaretki, podobnie jak truskawki z dolnej warstwy.
Krem waniliowy a pod nim warstwa dżemu jeżynowego. 2,5 kg.
Marmurkowy sernik na kruchym cieście, z dżemem jeżynowym i galaretką, truskawkami i bitą śmietaną z dodatkiem nalewki. Dekoracja z kwiatów bzu.
Pavlova tylko dla dorosłych - jeżyny, wiśnie i truskawki z domowej nalewki. Krem z dodatkiem mięty. Do tego bezalkoholove borówki, maliny i winogrona. Zrobiona z 320 g białek.
Sernik z malinami, chociaż nic na to nie wskazuje. Sernik jak sernik, tutaj bardziej skupiłam się na dekoracji.
Sernik crème brûlée, dla tych, którzy marzą o niebieskich migdałach. :)
Przepyszny, wykonany na bazie mleka skondensowanego, dosłownie rozpływa się w ustach. Góra to karmelizowany brązowy cukier, którzy tworzy delikatną skorupkę.
Sernik na zimno, z melonem i granatem. Wybuchowa mieszanka :)
Ciasto malinowo-borówkowe na zimno. Wypełnione owocami i zalane masą serową. Podobne robiłam z jeżynami, bananami i truskawkami. Jest lekkie, idealne na lato.
Ciasto dyniowe.
Jedno z prostszych, konsystencję można porównać do sernika. Ci, którzy nie wiedzą, z czego zostało zrobione, są przekonani, że jedzą sernik :)
Sernik z marcepanem i żurawiną, z dodatkiem sporej ilości śmietany, bardzo soczysty.
Ciasto serowo-dyniowe, z galaretką i czerwonymi porzeczkami.
Ciasto marchewkowe ozdobione masą na bazie serka homogenizowanego.
سبوسة Basbousa to bardzo słodkie ciasto arabskie nasączone syropem różanym. Jest dosyć niskie, serwuje się je w małych porcjach, może być drobnym dodatkiem do kawy. Jedno z moich ulubionych.
Sernik z brzoskwiniami i galaretką miętową. Równie pyszny wychodzi z jabłkami, malinami lub jeżynami.
Sernik z melonem i ajerkoniakiem. Najlepszy na ciepło.
Nietypowa szarlotka - z brzoskwiniami i bananami, ciasto na bazie serka homogenizowanego. Na zdjęciu wersja robocza - przed pieczeniem całość przykryta jest ciastem. Pyszna na ciepło.
Arabskie klimaty, czyli wspomnienia z podróży do Dubaju - ciasto migdałowe na miodzie. Bardzo niskie (2 cm), bardzo słodkie. Migdały pieczone w miodzie, dokładnie takie, jakie miałam okazję jeść w Dubaju. Ich ciasteczka i przekąski zawsze podawane są w wersji mini, ponieważ są wyjątkowo słodkie i aromatyczne. Tego po prostu nie da się zjeść w dużych ilościach, ale idealnie nadają się do kawy.