Site Meter

torty i ciasta na rodzinne imprezy

Ciasta tortowe w mniejszych rozmiarach. Te wykonywałam przeważnie z owoców sezonowych.

Sernikowy fiolet Yin i czerwień Yang, równowaga, i przyciąganie skrajności.

Po Walentynkach życzę motyli w brzuchu i całej reszty tam, gdzie motyle nie dolatują.

Sernik bananowy, liście filodendrona również jadalne, bo, podobnie jak motyle, wykonane z papieru opłatkowego.

Jak mus, to mus - jeżynowy z bezą, mango i truskawkowy.

Sernik marchewkowy z domową skórką pomarańczową, budyń kokosowy nie-z-torebki, borówki w galaretce z porto i mus imbirowy i czekoladowa kulka z nalewką.

Sernik bananowy pod białą czekoladą, z chrupkami bananowymi i orzechami.

Sernik bananowy pod musem kokosowym i pomarańczowym (z blue curacao) z ręcznie malowanym pawiem.

Tort marchewkowo-dyniowy przełożony musem z różowych grejpfrutów i granatów.

Około 2,5 kg, 180 kcal/100 g.

Skład może wydawać się ciężki i przytłaczający, ponieważ jest to ciasto pomidorowo-bananowe z kremem różanym i ajerkoniakowym, ale nic bardziej mylnego.

Pomidory są niewyczuwalne, ciasto lekkie i pachnące, niczym pierwsze fiołki tej wiosny, krem na bazie sera ricotta.

Przy 260 g, fi 8 i h 7 wychodzi tylko około 220 kcal/100 g.

Sernik dyniowy pod czekoladowym ganaszem, na piernikowym spodzie.

Około 270 kcal/100 g - tylko 100 g cukru na kilogram sera.

Arabska basbousa w wersji nasączonej syropem miodowym, zamiast cukru z wodą różaną. Cukier w cieście zastąpiony miodem wrzosowym, poncz z miodu gryczanego, tynk z dodatkiem miodu akacjowego. Kulki obtoczone ekspandowaną gryką.

Sernik z morelami na kruchym cieście przesmarowanym powidłami z czarnej porzeczki.

Na wierzchu masło kokosowe z białą czekoladą i czereśnie w cukrze.

Połączenie makowca japońskiego (mak z jabłkami i daktylami) z truskawkami w piance a'la ptasie mleczko pod galaretką ananasową.

Sernik bananowy na galaretce pomarańczowej i temperowanej czekoladzie z chrupkami.

Czekoladowy z czarnym sezamem i musem jagodowym.Do tego krem z ricotty i białej czekolady, dżem wiśniowy, wiśnie z nalewki, melon i orzeszki ziemne.Nasączony brancy z nalewką malinową. Dekoracja z ekspandowanej kaszy jaglanej barwionej liofilizowanymi malinami.

Sernik z serka ricotta i mleka kokosowego, z melonem i dżemem wiśniowym. Góra z galeretki kaki, karmelizowanych płatków owsianych, pestek dyni i czarnego sezamu. Obręcz z kruchego ciasta kokosowego. Około 220 kcal/100 g.

Z okazji pięćdziesiątych urodzin, dla mojego masterszefa.

Sernik z musem z  mango i galaretką z likieru advocaat.

Pracochłonny, ponieważ poszczególne warstwy muszą wystygnąć i odpowiednio zgęstnieć.

2,5 kg i jakieś 6200 kcal, gdyby ktoś był w stanie zjeść całość. Na porcję 100 g około 240 kcal.

Połączenie cieniej warstwy cynamonowego jabłecznika z truskawkowym budyniem i ptasim mleczkiem z blue curacao, czyli truskawki na jabłkach pod borówkami.Tylko 130 kcal/100 g, tylko 80 g cukru w całym deserze.

 

Czekoladowe ciasto z buraczkami pod sernikiem z bananami. Około 280 kcal/100 g, chociaż samo ciasto, przez dodatek czekolady, jest bardziej kaloryczne - około 360 kcal/100 g. Buraczki nie są wyczuwalne, chociaż stanowią 300 gramów całego ciasta (około 1200 g).

Wielkanocny tort kokosowo-szpinakowy z ananasem i winogronami. Kwiaty czereśni i fiołki zatopiłam w bezbarwnej galaretce, aby zachowały kształt i kolor.

Tort tęczowy z owocami.

Sześc cienkich blatów, każdy w innym kolorze, przełożonych kremem miętowym. Dekoracja z winogron, truskawek i płatków goździka.

Nieco ponad 3 kg. 200 kcal/100 g. Ciasto stanowi 40%, reszta to dodatki (krem i owoce).

Sernik na bazie mleka skondensowanego i serka mascarpone, zdobiony galaretką. Niecałe 3 kg.

Miało nie być słodko, alkoholowo i orzechowo, powstała więc kombinacja ciasta czekoladowego nasączonego kawą i pomarańczowego nasączonego sokiem z mandarynek.

Każdy blat posmarowany galaretką z winogron i przełożony kremem waniliowym z truskawkami liofilizowanymi. Do tego sporo wiśni. Całość obłożona kremem kawowym.

Nieco ponad 3 kg i około 220 kcal/100 g. 

Sernik z owocami i kremem truskawkowym, dekorowany kumkwatem i kwiatami bzu.

Sernik w wersji mimi, z truskawkami zalanymi galaretką, na kremie truskawkowym, dekorowany kwiatami bzu.

Piętrowy sernik owocowy na śmietanie. Owoce z górnej warstwy (śliwki i morele) w glazurze z galaretki, podobnie jak truskawki z dolnej warstwy.

Krem waniliowy a pod nim warstwa dżemu jeżynowego. 2,5 kg.

Marmurkowy sernik na kruchym cieście, z dżemem jeżynowym i galaretką, truskawkami i bitą śmietaną z dodatkiem nalewki. Dekoracja z kwiatów bzu.

Pavlova tylko dla dorosłych - jeżyny, wiśnie i truskawki z domowej nalewki. Krem z dodatkiem mięty. Do tego bezalkoholove borówki, maliny i winogrona. Zrobiona z 320 g białek.

Sernik z malinami, chociaż nic na to nie wskazuje. Sernik jak sernik, tutaj bardziej skupiłam się na dekoracji.

Sernik crème brûlée, dla tych, którzy marzą o niebieskich migdałach. :)

Przepyszny, wykonany na bazie mleka skondensowanego, dosłownie rozpływa się w ustach. Góra to karmelizowany brązowy cukier, którzy tworzy delikatną skorupkę.

Sernik na zimno, z melonem i granatem. Wybuchowa mieszanka :)

Ciasto malinowo-borówkowe na zimno. Wypełnione owocami i zalane masą serową. Podobne robiłam z jeżynami, bananami i truskawkami. Jest lekkie, idealne na lato.

Ciasto dyniowe.

Jedno z prostszych, konsystencję można porównać do sernika. Ci, którzy nie wiedzą, z czego zostało zrobione, są przekonani, że jedzą sernik :)

Sernik z marcepanem i żurawiną, z dodatkiem sporej ilości śmietany, bardzo soczysty.

Ciasto serowo-dyniowe, z galaretką i czerwonymi porzeczkami.

Ciasto marchewkowe ozdobione masą na bazie serka homogenizowanego.

سبوسة Basbousa to bardzo słodkie ciasto arabskie nasączone syropem różanym. Jest dosyć niskie, serwuje się je w małych porcjach, może być drobnym dodatkiem do kawy. Jedno z moich ulubionych.

Sernik z brzoskwiniami i galaretką miętową. Równie pyszny wychodzi z jabłkami, malinami lub jeżynami.

Sernik z melonem i ajerkoniakiem. Najlepszy na ciepło.

Nietypowa szarlotka - z brzoskwiniami i bananami, ciasto na bazie serka homogenizowanego. Na zdjęciu wersja robocza - przed pieczeniem całość przykryta jest ciastem. Pyszna na ciepło.

Arabskie klimaty, czyli wspomnienia z podróży do Dubaju - ciasto migdałowe na miodzie. Bardzo niskie (2 cm), bardzo słodkie. Migdały pieczone w miodzie, dokładnie takie, jakie miałam okazję jeść w Dubaju. Ich ciasteczka i przekąski zawsze podawane są w wersji mini, ponieważ są wyjątkowo słodkie i aromatyczne. Tego po prostu nie da się zjeść w dużych ilościach, ale idealnie nadają się do kawy.

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl